Postări populare

luni, 18 aprilie 2011

Extinderea suprafeţelor împădurite la nivel global

Extinderea suprafeţelor împădurite la nivel global

Africa deţine 17% din suprafaţa împădurită a Globului ( 650 mil. ha.) în acest continent fiind înregistrată cea mai mare rată de despădurire, anual fiind defrişate 5 mil.ha.
In regiunea Asia-Pacific sunt peste 18% din pădurile Globului, cea mai mare suprafaţă fiind în ţările Pacificului de Nord şi ale Asiei de Est, care deţin împreună peste 30% din suprafaţa totală a acestei regiuni. Rata anuală de despădurire cea mai ridicată se înregistreaza în Asia de Sud(2,3mil.ha /an)
In Europa, pădurile acoperă aproape 45% din suprafaţă, ceea ce reprezintă 27% din suprafaţa împădurită a Terrei. Suprafaţa acoperită cu păduri este în creştere, în special în ţările din UE. In România, pădurile ocupă peste 6,6 mil ha ,ceea ce reprezintă 28% din suprafaţa ţării. Repartizarea pădurilor pe teritoriul României este neuniformă, suprafaţa acestora fiind deficitară în zona de câmpie. In zona de câmpie, cele mai despădurite unităţi fizico-geografice sunt:
• Câmpia Bărăganului (cu numai 3,5% grad de împădurire);
• Câmpia Olteniei (cu numai 5,3% grad de împădurire);
• Câmpia de Vest (cu numai 3,2% grad de împădurire);
• Câmpia Transilvaniei (cu numai 6,8% grad de împădurire);
• Câmpia Moldovei ( cu numai 4,1% grad de împădurire)

Defrişări pe malul drept al pârâului Izvorul Muntelui
In zona de deal şi podiş, unităţile fizico-geografice cu grad scăzut de împădurire sunt Podişul Dobrogei (7,1%) şi Podişul Moldovei (12,7%). Procentul optim de împădurire în aceste zone, în care eroziunile şi alunecările de teren sunt frecvente, ar trebui să fie de 40%.
In vederea protejării malurilor râurilor şi a terenurilor agricole limitrofe, de-a lungul principalelor cursuri de apa din judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Calarasi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa, Tulcea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, se desfăşoară programul de refacere a perdelelor forestiere, obiective finanţate de la bugetul de stat şi din credite externe (B.D.C.E.) pentru suprafaţa de 3.975 ha, din care până în prezent sau împădurit 3.060 ha, din care 705 ha în anul 2000.
In America de Nord circa un sfert din suprafaţa continentului este acoperită cu păduri, ceea ce reprezintă 12% din suprafaţa împădurită a Globului. Pe acest continent sunt localizate peste o treime din pădurile boreale ale Terrei, peste 95% dintre acestea fiind naturale.

Asia de Vest deţine sub 0,1% din suprafaţa pădurilor Globului, ceea ce reprezintă 1% din suprafaţa regiunii. Condiţiile climatice limitează creşterea pădurii, astfel ca regenerarea pădurilor degradate este foarte dificilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu