Postări populare

duminică, 17 aprilie 2011

Rolul pădurilor


,, Dacă omul pierde grădinile , pădurile şi cărările se va pierde pe sine însuşi “ .
                                                                                          ( J.R . Openheimer )
- Protejează terenurile şi solurile, atât din punct de vedere al umidităţii şi al compozitiei pedologice, cât şi din punct de vedere mecanic. Nu sunt rare cazurile în care, din cauza dispariţiei pădurilor, solurile s-au degradat ajungându-se la deşertificare, după cum sunt frecvente cazuri în care, după despăduriri masive, s-au produs alunecări de teren, uneori devastatoare pentru locuitorii din zonele afectate.

- Protejeaza apele, atât în sensul că reduc agenţii poluanţi care le afectează, cât şi în sensul că reduc evaporarea, reţin zăpada, asigură infiltrarea apelor de ploaie în sol etc.

- Reprezintă unul din cei mai buni agenţi de protecţie faţă de factorii climatici. Ele moderează temperaturile extreme, reduc evaporarea, protejează împotriva vânturilor (cu 5 – 90%, depinzând de tipul de pădure şi distanţa faţă de lizieră), reduc radiaţia solara la sol etc.

- Protejează atmosfera, atât prin procesul de evapo-transpiraţie (menţinând umiditatea) cât şi prin aceea că filtrează aerul, reţin praful din atmosferă şi mai ales produc oxigen (în medie 3.300 t oxigen / an / hectar, depinzând de tipul de vegetaţie).

- Reduc atât poluarea atmosferică cât şi pe cea a solului, unele specii de arbori (mesteacăn, plop) cât şi multe plante concentrând substanţe chimice periculoase (de la plumb şi cadmiu până la uraniu, radiu etc.).

- Sunt un factor important de conservare a biodiversităţii (specii de plante, mai ales multe specii de animale, păsări şi insecte), influenţând în acest sens şi zonele alăturate. Din acest punct de vedere reprezintă un important interes ştiinţific.

- Constituie o importantă sursă de hrană, nu doar pentru animale, ci şi pentru oameni (plante şi bureţi de pădure, valoare cinegetică pentru unii locuitori din zonele adiacente). In acelaşi timp, constituie o resursa terapeutică valoroasă, prin plantele medicinale specifice.

- Constituie unul dintre cele mai importante medii de recreere, atât prin resursele naturale specificate mai sus, cât şi prin valoarea peisagistică şi posibilitatea de a desfăşura activităţi sportive. Un aspect deloc neglijabil este resursa educatională pe care o constituie, atât din punct de vedere al diverselor ştiinţe specifice, cât şi pentru diverse activităţi de grup, socializare etc.

- Atât în Romania, cât şi în alte ţări a constituit un minunat suport pentru diverse tipuri de “civilizaţie a lemnului”, comunităţile de “pădureni” având un specific aparte.

- Deloc neglijabil, în multe locuri ele au constituit un suport pentru anumite tipuri de “cultură” – cu pădurile s-au asociat atât producţii culturale (literatura, muzica), cât şi diverse forme de cult (în România cele mai multe mânăstiri, schituri, locuri de reculegere sunt strâns legate de pădure).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu